ALOITA GOLF

Golfin alkeiskurssi aikuisille kesällä 2020

Hei! Suunnitteletko golfin aloittamista etkä tiedä mistä lähtisit liikkeelle?

Pyrimme tällä sivulla kertomaan oleellisimmat asiat golfin aloittamisesta. Tervetuloa tutustumaan golfiin ja Härmän Golfiin! Golfin aloittaminen tuntuu monen mielestä hankalalta ja golfklubille meneminen ajatuksena vieläkin hankalammalta. Suurin osa kentistä toivottaa aloittelijat kuitenkin tervetulleiksi ja opastusta lajin saloihin saa parhaiten seuran palveluhenkilöltä.

Seuran puheenjohtaja ( yhteystiedot alla) ja sihteeri Keijo Ylinen puh 0400 666106, keijo.ylinen@ylylinen.fi auttavat sinua mielellään.

Golfiin tutustuminen

Golfin voi periaatteessa aloittaa monella tavalla; kaverin kanssa tai itsekseen harjoituslyöntipaikalla rangella harjoittelemalla, harjoituskentällä par 3 pelaamalla, valmentajan alkeiskurssilla tai valmentajan yksityistunneilla.

Ehdottomasti järkevin tapa on aloittaa pätevän golf opettajan (Pro/valmentajan) kursseilla tai yksityistunneilla. Toki hyvän urheilutaustan omaava aloittelija oppii lyömään palloa kaverin opastamanakin, mutta usein kehitys hiipuu pian. Moni itsekseen tai kaverin opein aloittanut katuukin myöhemmin sitä, ettei tullut käytyä kursseilla alusta asti. Lähes jokaisella golfkentällä on golf opettaja eli Pro, joka opastaa lajin saloihin.

Green card eli golfin ajokortti ja mitä sen suorittamiseen vaaditaan

Kun aloittelija on harjoitellut riittävästi, on aika suorittaa green card, eli golfin ajokortti. Green cardin suorittajalta vaaditaan golfin perustaitojen hallintaa. Päästäkseen pelaamaan on osattava ainakin seuraavat perustaidot:

1) Turvallisuustekijät:Ennen kentälle pääsyä on kaikkein tärkeintä ymmärtää peliin liittyvät vaaratekijät. Golf ei ole vaarallinen laji kun pelaaja on tietoinen tietyistä perusasioista ja tietää milloin ei ole turvallista lyödä. Pelaajan on tiedettävä miten kentällä liikutaan turvallisesti ja osattava huomioida niin kanssapelaajien kuin kentänhoitajienkin turvallisuus.

2) Golfkentän ”huolto”:Vaikka golfkentänhoitoon on palkattu kenttämestari ja hänen johdollaan työtä tekevä kenttähenkilökunta, tulisi jokaisen golfpelaajan ”palauttaa kenttä siihen kuntoon kuin on sen edestään löytänyt”. Toisin sanoen jokaisen tulisi siivota omat jälkensä: korjata pallon alastulojäljet viheriöllä, palauttaa irtilyödyt turpeet paikoilleen ja haravoida bunkkerit eli hiekkaesteet poistuessaan.

3) Etiketti ja säännöt:Hyvään golfetikettiin kuuluu paljon asioita, mutta pääasiassa kyse on toisten pelaajien huomioimisesta erinäisin tavoin. Osa golfetikettiin liittyvistä asioista on itsestään selvää (klubilla tervehtiminen, jne.), osan asioista oppii golfkursseilla ja matkan varrella (mm. sen, ettei toisten puttilinjoille astuta, annetaan keskittymisrauha lyöntivuorossa olevalle, jne.). Golfsäännöt käydään läpi alkeiskurssin aikana. Sääntöjä ei kukaan opi hetkessä ja kurssilla tärkein oppi onkin se, miten sääntökirjaa käytetään. Sääntöjä onkin hyvä kerrata useaan kertaan vuodessa; niin aloittelijan kuin golfammattilaisenkin. Sääntöjä muutetaan ja tarkistetaan aina muutaman vuoden välein. Muutokset ovat toki pieniä ja pääpiirteittäin golfin perussäännöt ovat säilyneet muuttumattomina jo vuosisatoja.

4) Pelitaidot:Usein green card kokeen suorittava pitää green card koetta pelitaito-kokeena. Pelitaidot ovat toki tärkeitä; pelaaminen ei ole mukavaa jos perustaidot eivät ole hallussa. Turvallisuustekijät, golfkentän kunnosta huolehtiminen sekä säännöt ja etiketti on tässä mainittu kuitenkin ensimmäiseksi, sillä ne ovat oikeastaan vielä tärkeämpiä kuin pelitaidot.Tämä ei toki tarkoita sitä, että pelitaidoton voisi, tai että hänen edes kannattaisi lähteä kentälle pelaamaan. Jos pelitaidot eivät ole riittävät, peli etenee hitaasti ja kaikki aloittelijan takana tulevat muut pelaajat pelaavat hitaimman nopeudella. Kovin erikoisia pelitaitoja ei aluksi kuitenkaan tarvita, jos pelaaja on sisäistänyt muiden kentällä pelaavien huomioimisen. Kun kävelee reippaasti ja nostaa pallon välillä taskuun kun peli ei suju, pääsee vaatimattomammillakin taidoilla harjoittelemaan kentällä pelaamista. Ensimmäisille pelikierroksille kannattaakin lähteä oikealla harjoitteluasenteella; jokaista reikää ei tarvitse pelata loppuun asti, eikä ensimmäisellä kierroksella tarvitse tehdä virallista tulosta. Tällä asenteella pääsee pitkälle, niin aloittelijana kuin klubipelaajanakin.

Green card suoritettu, miten pääsen pelaamaan?

Green cardin suoritettuaan pelaaja haluaa tietysti päästä kentälle pelaamaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pelaajan tulisi olla jäsen jossain golfseurassa. Aikaisemmin lähes kaikilla kentillä vaadittiin, että jäsenyyden lisäksi pelaajan tulisi omata pelioikeus jollekin kentälle. Nykyään pelkkä jäsenyys riittää. Pelaamaan lähtiessä on kuitenkin oltava pelimaksu maksettuna. Käytännössä pelimaksu tarkoittaa joko Kausipelioikeuden tai green feen (eli kierros- tai päiväpelimaksun) ostamista.

Härmä Golfin jäseneksi pääsee helposti ja jäsenyys maksaa aikuisilta 85€ vuonna 2015 . Juniorit ( alle 22v ) maksavat vuotuisen jäsenmaksun 30€. Jäsenmaksu sisältää jäsenyyden lisäksi, vakuutuksen, Suomen Golfliiton jäsenlehden (8 numeroa vuodessa).

Kun olet liittynyt johonkin golfseuraan jäseneksi, on hyvä miettiä, kuinka paljon aiot pelata. Jos kierroksia kertyy vuodessa vain vähän (alle 15 vuodessa), tai et ole vielä päättänyt onko tämä Sinun lajisi, kannattaa ehkä pelata maksamalla green fee- maksu. Enemmän pelaavan taas kannattaa harkita pelioikeuden lunastamista joltain golfkentältä.

Lisäinfoa liittymisestä jäseneksi ja pelimaksuista antaa Esa Näyrä, puh 044 3448707, caddie@harmagolf.fi

Green Card suorittajalle on ensimmäiselle pelikaudelle tuntuvia etuja, joista Esa  kertoo sinulle lisää.

Entä tasoitusrajat, mitä ne ovat?

Monilla kentillä on tasoitukseen liittyviä rajoituksia yhteisen viihtyvyyden takaamiseksi. Omat jäsenet pääsevät kuitenkin kentälle heti green cardin suoritettuaan (tasoitus on 54). Sillä on siis merkitystä oletko jäsenenä siellä missä oikeasti pelaat, vai jossain satojen kilometrien päässä kotoasi. Ns. etäjäsenten voikin olla vaikeampi päästä pelaamaan, etenkin jos he ovat aloittelijoita.

Tasoitus laskee sitä mukaa kun pelaaja pelaa parempia tuloksia. Ts. karrikoidusti sanottuna pelaaja, jonka tasoitus on 54, pelaa jokaisen reiän keskimäärin 3 yli par- luvun. Tasoituksen 36 omaava pelaa jokaisen reiän keskimäärin 2 lyöntiä yli par-luvun.

Jäsenyys, pelioikeus, osake?

Aloittelijan on usein vaikea mieltää jäsenyyden, pelioikeuden ja osakkuuden eroja. Tässäpä hieman selvennystä asiaan:

1) Jäsenyys tarkoittaa yleensä urheiluseuran, eli tässä tapauksessa golfseuran jäsenyyttä. Se ei yleensä takaa vielä pelioikeutta eli ei sisällä kentän käyttömaksua.

2) Pelioikeus (vuokrattuna) tarkoittaa, että pelaajalla on oikeus pelata kentällä vapaasti silloin kun kenttä on normaalisti auki. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pelaaja voi pelata vaikka joka ikinen päivä pelikauden ajan, jos siltä tuntuu. Poikkeusolosuhteissa kenttä toki voidaan joutua sulkemaan.

3) Golfosakkeen omistaja omistaa käytännössä ”osan kenttää”. Golfosakeyhtiöt ovat harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta Suomessa voittoa tavoittelemattomia yhtiöitä. Käytännössä golfosakeyhtiöt toimivat asunto-osakeyhtiöiden tavoin. Osakkaat päättävät millaista hoitotasoa kentällä ylläpidetään, kuinka paljon annetaan tilaa vieraspelaajille ja mitkä ovat vuotuiset yhtiövastikemaksut.

Mahdollisesta oman osakkeen hankinnasta ja pelioikeuksista antaa lisäinfoa Hannele Lehtinen, hannele.lehtinen@harmagolf.fi, puh 040 750 6364.

Summa summarum – ohjeet golfin aloittamista harkitsevalle:

1) Ilmoittaudu golfin alkeiskurssille tai ota yksityistunti Pro:lta. Näin opit helpoiten vaativan pelin salat.

2) Riittävästi harjoiteltuasi suorita green card

3) Liity golfseuran jäseneksi; voit pelata ensimmäiset kierrokset green feellä tai lunastaa kesän pelioikeuden (jos jo tiedät pelaavasi paljon)

4) Vuokraa pelioikeus kentälle (kun kuitenkin jo pelaat enemmän)

5) Harkitse osakkeen ostoa, etenkin nyt kun hinnat ovat kohtuulliset

Tervetuloa harrastuksen piiriin

Härmä Golf & Academy
seuran puheenjohtaja
Vesa-Matti Vehkaoja
Puh 0400799006
vehkaojavm@gmail.com 

Härmä Golf Oy
hallituksen puheenjohtaja
Erkki Rintala
puh. 050 371 4661
erkkia.rintala@gmail.com 

Golf osakkeet

Hinnat alkaen 60 eur / kk

Lisätietoa ›
 • Agrimarket
 • Ala-Talkkari
 • Algol Technics
 • Atria
 • Avant
 • BCC
 • Bevi
 • Fennia
 • Finnish Ore
 • Härmän Kylpylä
 • Hydroll
 • Jucat
 • KPMG
 • Laatukilpi
 • Martela
 • MSK
 • Nipere
 • Nordea
 • Pellon
 • Piccolo
 • Ravaltsu
 • Reikälevy
 • Ruukki
 • Sita
 • Sita
 • SOL
 • Tikkurila
 • Veritas
Mainos- ja muotoilutoimisto Semio Oy, mainostoimisto Seinäjoki